Ağustos 20, 2015

“Çanakkale Ortak Tarihimiz ve Değerimizdir”

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafınca Trabzon’da düzenlenen “Ortak Değerler, Ortak Gelecek ve Genç Liderler” konulu Uluslararası Gençlik Kampı’na Kosova’yı temsilen katılan Gerçek Kültür, Sanat ve Spor Derneği üyeleri Çanakkale’yi unutmadılar. ‪#‎gercekdernegi‬

Farklı kıtalardan çok sayıda ülkenin gençlerinin bir araya geldiği Uluslararası Gençlik Kampı bünyesinde kültürel, eğitim ve spor faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra, gençler ülkelerini de tanıtma fırsatı buldu. Okan Cemail, Olcay Mecihan, Enes Bırveniku, Eray Cinci, Atakan Kosova ve Sezer Hoti’den oluşan Kosova ekibi dünya gençlerine Kosova’nın tarihini, kültürel yaşamını, ekonomisini, turizmini anlattı. Türkiye ile ortak değerlere de vurgu yapan Kosovalı gençler, Türkiye ve çok sayıda ülke ile en önemli ortak değerlerinin Çanakkale olduğunu vurguladı. Çanakkale Savaşları’nda Kosova ile birlikte dünyanın çok sayıda ülkesinden gençlerin, yaşlıların şehit olduğunu ve aynı şehitlikte yattıklarını vurgulayan Kosovalı gençler, farklı ülkelerden Uluslararası Kamp’a katılan gençleri 100. Yıldönümü olan Çanakkale Savaşları’nda şehid düşenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından duygulu anların yaşandığı gençlik kampında Kosovalı gençlerin Çanakkale duyarlılığı, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcileri ve kampa katılan tüm ülke temsilcileri tarafından takdir ile karşılandı.

Kosovalı gençler, Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy ile birlikte Naci Koru, Ahmet Priştina, Ali Şen, Ali Dürüst, Metin Şentürk, Kenan Sipahi gibi edebiyattan, siyasete; spordan sanata çok sayıda önemli şahsın Kosova kökenli olduğunu belirterek iki ülke arasındaki tarihsel ve ailevi bağlara da vurgu yaptı. Kosovalı gençlerin Mehmet Akif Ersoy’dan bahsetmesi ve Kosova’da Türk toplumunun varlığı ile birlikte Türkçenin de yüzyıllardır konuşulduğunu belirtmesi üzerine yüzlerce gencin bulunduğu salonda yoğun alkışlar yükseldi.

Dünyadan çok sayıda genci bir araya getirip 9 Ağustos 20015 tarihinde başlayan Uluslararası Gençlik Kamp’ı 16 Ağustos 2015 tarihine kadar sürecek.