Ocak 9, 2012

Kosova “Türk Dernekleri Federasyonu” Kuruldu

Kosova’da Türk sivil toplum kuruluşları federasyon çatısı altında toplandı. Aralarında Priştine, Prizren, Mamuşa, Gilan, Vıçıtırın, Dobırçan ve Mitroviça’daki Türk sivil toplum kuruluşları; “Kosova “Türk Dernekleri Federasyonu” – (KTDF) çatısı altında bir araya geldi.

Priştine’deki Gerçek Kültür, Sanat ve Spor Derneği’nde düzenlenen toplantı, Kosova’da Türk eğitim ve kültürüne katkısı geçen merhum üyelere saygı duruşuyla başladı. Divan kurulu başkanı Enver Baki’nin moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda uzun yıllar Türk eğitimine ve kültürüne katkısı geçen Gerçek Kültür, Sanat ve Spor Derneği onursal Başkanı Şükrü Zeynullah’ın açılış konuşmasıyla başladı. Birlik ve beraberlik mesajları veren Zeynullah, Kosova’da Türk varlığının yaşatılması için Türk derneklerinin tek çatı altında bir araya gelmeleri gerektiğini vurguladı. 8 maddeden oluşan gündemde, meclis federasyonun 7 yönetim kurulu üyeliğine Akif Koro, Suphi Mazrek, İsmail Bölükbaşı, Bekim Karaca, Şükrü Şerif, Enver Dubovci ve Şenol Poçinka seçildi. Her şehirden bir kişinin girdiği yönetim kurulu, daha sonra başkan ve 2 asbaşkanını seçti. Yönetim kurulunun seçilmesi ardından Kosova Türk Dernekleri Federasyonu başkanlığına oy çokluğuyla İsmail Bölükbaşı seçildi. Merkezi Priştine’de olacak olan yeni federasyonun 2 asbaşkanlığa Mamuşa’da Suphi Mazrek ile Mitroviça’dan Bekim Karaca seçildi. Federasyonun logosuna hilal içinde KTDF yazısı yer verilmiş.
“Gerçek” Derneği’nin en eski üyelerinden ”Kosova “Türk Dernekleri Federasyonu” Başkanı görevine seçilen İsmail Bölükbaşı, yaptığı açıklamada, bundan böyle Kültür, sanat, spor, dayanışma ve yardımlaşma derneklerinin bir çatı altında temsil etmesinin, kültür ve yardımlaşma alanında çalışmaların daha isabetli ve etkili olmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Yaklaşık 3 saat süren toplantı ardından, Kosova Türk Dernekleri Federasyonu sekreter ve diğer mercilerini seçmek için önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelecek.